Június 13-a a magyar feltalálók napja, amikor megemlékezünk a hazai találmányok és feltalálók világraszóló eredményeiről. Azért esett erre a dátumra a választás, mert Szent-Györgyi Albert ezen a napon mutatta be a C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását.

A magyar feltalálók öröksége

A magyar feltalálók jelentős hatással voltak a világra, és számos mindennapi eszközt köszönhetünk nekik. Íme néhány kiemelkedő találmány és feltaláló:

1. Jedlik Ányos (Dinamó): Jedlik Ányos 1861-ben ismerte fel a dinamó elvét, amely forradalmasította a villamosenergia-termelést. Az első villanymotor és a szódavíz is az ő nevéhez fűződik.

2. Rubik Ernő (Rubik-kocka): A háromdimenziós logikai játék 1974-es feltalálása után világszerte ismertté vált. Rubik Ernő eredetileg az egyes térbeli mozgások bemutatására tervezte a kockát.

3. Bíró László (Golyóstoll): Bíró László 1938-ban szabadalmaztatta az első golyóstollat, amely gyorsan száradó tintájával forradalmasította az írást. A golyós dezodor is az ő találmánya.

4. Goldmark Péter Károly (Színes televízió): Az 1906-ban született Goldmark Péter Károly fejlesztette ki az első színes televízió prototípusát 1940-ben. Az ő technológiájának köszönhetően nézhettük élőben az első ember sétáját a Holdon.

5. Irinyi János (Biztonsági gyufa): Irinyi János 1836-ban szabadalmaztatta a biztonsági gyufát, amely minimális hanggal és tűzkibocsátással lobbant lángra, csökkentve a tűzveszélyt.

 

További kiemelkedő magyar találmányok és feltalálók

- Telkes Mária: A "Napkirálynő" néven ismert feltalálónő a napenergia kutatásában ért el jelentős eredményeket, például a napenergiával tengervízből ivóvizet előállító találmányával.
- Charles Simonyi: Az informatika világában az Excel és a Word programok szülőatyja, a Microsoft vezető fejlesztője volt.
- Losonczi Áron: Az üvegbeton feltalálója, mely fényáteresztő képességével forradalmasította az építőipart és a design világát.

 

A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) kezdeményezésére június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálókat. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) egyre több oltalomszerzési eljárás indul, ami azt jelzi, hogy Magyarország továbbra is bővelkedik innovatív elmékben. A PTE Kutatáshasznosítási és Technológia Transzfer Főosztálya aktívan támogatja a kutatásokat és szellemi termékek menedzsmentjét, hogy minél több hasznos találmány születhessen.

A magyar feltalálók és találmányaik az egész világ számára maradandó értékeket teremtettek. E nap alkalmával méltón tiszteleghetünk előttük, és bátoríthatjuk a jövő feltalálóit, hogy továbbra is hozzájáruljanak az emberiség fejlődéséhez.