A magyar ifjúságot érintő legfontosabb, és őket leginkább foglalkoztató témákról tartott interaktív előadást majd workshopot Szakos Enikő kutatónk az Ifjúságkutató Intézettel együttműködve Radnai Fannival. A Roma Tehetség Program középiskolásainak tartott képzési hétvégét nyitották meg 25 tehetséges diákkal.

A közös előadás alapját a januárban megjelent Ifjúság’23 – Ifjúságügyi jelentés adta, amelynek oktatásról szóló fejezetét Enikő írta. Ennek ismertetése során a fejezetben megjelenő az új érettségi mibenlétét, a felvételi változásokat, az Erasmus-ügy összefoglalását, a PISA méréseket valamint a digitalizáció, a mesterséges intelligencia térnyerését is megismerték a fiatalok.

A kötet rövid bemutatását követően a jó hangulatú workshop eleje arra fókuszált, hogy milyennek látják saját kortársaikat a részt vevők, és milyen problémák érintik őket a leginkább, amivel érdemes lenne többet foglalkozni. Jellemzőiket pozitív és negatív kategóriákba csoportosítva végeredményben inkább látják a negatív attribútumaikat, mindemellett a problémamegoldó-képességüket, az intellektuális erősségeiket és a sokszínűségüket is kiemelték. A kevés figyelmet kapó témák közül olyanokra hívták fel a figyelmet, amelyeknek iskolai tanítását és hangsúlyosabb kommunikációját is javasolták: a szülői létre-, a családi életre való felkészítés, az iskolai bántalmazások kezelése, az emberi kapcsolatok fenntartása és ápolása. Ezeket először problémaként azonosították, de az előadók segítségével megoldási javaslatokkal párosították őket.

Minthogy a túlterheltséget és a stresszt a legnagyobb mindennapi nehézségeikként többen kiemelték, praktikus megküzdési módokat gyűjtöttek össze, és kutatónk tanácsait is meghallgathatták.

A workshop vezetői kiemelték, hogy a velük egy sorsközösségben élőkkel támogassák, az iskolai és mindennapi problémákban segítsék egymást, mutassanak példát kortársaiknak. Bátran menjenek szembe a többség mentalitásával, ha ők tudásukkal és kitartásukkal emelkednének ki közülük, húzzák magukkal társaikat. Emellett fontos útravaló volt, hogy az ilyen beszélgetéseken túl is tisztában legyenek vele, hogy nemcsak magukra és társaikra számíthatnak, de a felnőttekhez és az MCC közösségéhez is bármikor fordulhatnak segítségért.

Köszönjük a Roma Tehetség Programnak és az Ifjúságkutató Intézetnek a meghívást!

--

https://ifjusagkutatointezet.hu/kiadvany/ifjusag-2023-jelentes-az-ifjusagugyrol