KÖNYVAJÁNLÓ

A könyv, William Deresiewicz "Birkaiskola - Az amerikai elit félrenevelése" (Excellent Sheep: The Miseducation of the American Elite and the Way to a Meaningful Life) címmel, az amerikai elit egyetemeinek - a Borostyán Liga intézményeinek - válságáról és az elit oktatási rendszer általános problémáiról szóló érdekes és vitára sarkalló munka. A szerző azt vizsgálja, hogy az értékek, a hivatás és a tudásszomj helyét hogyan vették át az általános iskolai kreditgyűjtögetés és a műveletlenség.

Deresiewicz azt javasolja, hogy a megoldás a teljesítményalapú, meritokratikus oktatáshoz való visszatérésben rejlik. A könyv a szerző személyes történeteinek és elemzéseinek során építkezik, ami miatt nemcsak felsőoktatási szakembereknek, hanem az átlagos olvasónak is könnyed és élvezetes olvasmányt kínál.

Az alkotás rámutat az amerikai elit oktatási rendszer problémáira és olyan megfontolásokra ösztönöz, amelyek fontosak lehetnek az oktatás és az élet értékei kapcsán. A könyv egy értékes hozzájárulás lehet az oktatáspolitika és az elit oktatási intézmények reformjával foglalkozók számára, valamint bárki más számára, aki érdeklődik a modern oktatási rendszerek és az élet értékei iránt.