A szekszárdi MCC Központban tartott neveléstudományi előadást Fodor Richárd kollégánk, az MCC Tanuláskutató Intézet kutatója.

Az előadás a tanulás történet megközelítéseivel és oktatási rendszerek tipológiájával kezdődött, majd aktuális kihívásokat és tanítási-tanulási stratégiákat mutatott be. 

Az érdeklődők az előadás keretein belül többek között megtekinthették azt is, hogy mit tud a legnépszerűbb mesterséges intelligencia szoftver, aChatGPT, a haza bölcséről: egy AI verset és néhány fiktív fotót is kaptak Deák Ferencről.

Fodor Richárd elmondta, hogy a tanulás iránti vágy és érdeklődés egyidős az emberiséggel. Egészen az őskortól, napjainkig folyamatosan tanulunk és fejlődünk. Az idők során szüntelenül változik, bővül, végtelenné válik az ismeretszerzés színtere, amely nem csak az iskolákban zajlik, hanem különórákon, színházban, múzeumban, könyvtárban, az interneten vagy akár egyénileg otthon is.

A modern világnak köszönhetően valóságos információs cunami zúdul napjainkban az emberekre. Évente közel négymillió új könyv jelenik meg 820 millió példányban, négy és fél milliárd az internetet használók száma, percenként 147 ezer facebook fotó, naponta 720 ezer órányi videó kerül a világhálóra. Az oktatás során a legfontosabb a gondolkodásra nevelés, valamint a pedagógusoknak és a szülőknek is tudatosan kell irányítani és ellenőrizni a gyerekeket, hogy elkerüljék a hamis információkat.

Összeségében a mesterséges intelligencia, sokat segít, az idegen nyelvről fordító programok is hasznosak, de nem helyettesítik, nem váltják ki az emberi gondolkodást, nem teszik feleslegessé a tanulást.