A matematika szépségeiről, különböző szemléleteiről adott elő Szakos Enikő a novemberi országos KP szombaton.

A 250 középiskolást fogadó nap témája “Az elme és az univerzum” volt, teret adva természettudományos területeknek is. 

A Matematika számok nélkül című workshopokon a diákok bevezetésül a Nobel-díjról és a magyar díjazottakról beszélgettek, majd annak is utána jártak, miért nem gondolt Nobel a matematikai díj megalakítására.  

Ezt követően, egy rövid történelmi kitekintés után a matematika különböző szemléletváltozásairól, ezek filozófiai vonzatáról tartotta kutatónk az előadást. Itt a különböző tér, idő és mennyiségi felfogásokról esett szó, játékos feladatokkal színezve.  

A program végén a matematikaoktatás kezdeteiről, és a leghosszabb ideig működő iskoláról, Platón Akadémiájáról is tanulhattak a résztvevők. A matematika fontosságát erősítette egy történet Platón “A jóról” tartott előadása is, amely a boldogság, gazdagság helyett matematikai bizonyításokról, geometriai alakzatokról szólt. 

A hallgatói visszajelzések alapján a foglalkozáson a matematika “teljesen lenyűgöző” oldalába nyerhettek belátást, mint a hiperbolikus geometria, valamint a “színvonalas foglalkozáson” sok újat tanulhattak “örömmel, jó társaságban”.