Félidős kutatási jelentés és workshop az MCC Tanuláskutató Intézetben

Milyen hasonlóságok és különbségek jelennek meg a visegrádi országok és a Brit-szigetek történelemtanítása között? Mit tanulnak a diákok Kínában egy történelemórán? Hogyan modellezhető a tanulói történelmi gondolkodás és milyen elemeit érdemes fejleszteni?

2023 október 5-én ismertette első részeredményeit a Tanuláskutató Intézet Conservative Case in Education projektcsapata Fodor Richárd vezetésével.

Az MCC társintézetekből érkező kollégák mellett külső egyetemi szakértők, gyakorló történelemtanárok és érdeklődők előtt mutatták be a CCE projekt Compass to History and Civic Education című kiadványát.

A kutatási jelentés fő területre összpontosított, európai és ázsiai ország történelemtanulásának állami tartalomszabályozó keretrendszerét hasonlították össze a kollégák egy saját indikátorlista alapján. Emellett a történelmi gondolkodás (historical thinking) nemzetközi szakirodalmi tájékozódást követően a kutatócsoport egy szintetizált modellt alkotott, amely a komplex tanulói gondolkodás legfontosabb elemeit gyűjti össze egy jövőbeli empirikus kutatás megalapozásához.

A kutatás eredményeiről 2024 tavaszára több folyóiratcikk és egy tanulmánykötet is készül, amelyet terveink szerint print verzió mellett nyílt hozzáférésű e-könyvként osztunk meg.