A tehetség felismeréséről, kiműveléséről és sikerre viteléről szólt a szombathelyi MCC képzési központ Szülők Akadémiája előadása 2023. január 25-én.

Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetője ismertette a közönséggel a tehetség ma elfogadott tudományos meghatározását: egy adott területen nyújtott kiemelkedő teljesítmény. Eszerint a tudományos meghatározás szerint a tehetség három alappillére az intelligencia, a kreativitás és a motiváció. Valószínűleg mindannyian érezzük azonban, hogy van valami mindezeken túl, vagy még inkább mindezeken felül, ami „tehetségessé tesz” valakit. Olyan ez, mint egy aktív Wi-Fi-kapcsolat az égiekkel. Az igazán megszállott tehetség elkezdi szolgálni ezt az erőt, és ennek veti alá egész életét. És bizony ez sokszor nem a totális boldogságról szól. A tehetség sokszor izzadságos munkát jelent.

Az este során a hallgatóság bepillantást nyerhetett a tehetségkultúra fejlődésének történetébe is. Szóba került a tanyavilágok, a paraszti közösségek viszonya a tehetséghez, és természetesen a pedagógusok kiemelkedő szerepe a tehetséggondozásban.