Bemutatták Lepold Andrea legújabb könyvét: A Nagy Füzet kísértetei

A Scruton Belvárosban nemrégiben tartották Lepold Andrea "A Nagy Füzet kísértetei" című könyvének bemutatóját, amely részletesen dokumentálja egy 75 évvel ezelőtti, elhallgatott szexuális bántalmazássorozat eseményeit. A kötet pszichológiai háttérét és az érintettek megküzdését tárgyalja, miközben a Kossuth-díjas írónő, Kristóf Ágota és újságíró testvére, Kristóf Attila gyermekkorát, valamint családjuk tragédiáját is feltárja.

A könyv alapjául szolgáló történet 1948-ban zajlott le, amikor Kristóf Kálmánt, egy köztiszteletben álló tanítót vádolták meg 17 kiskorú lány elleni szexuális abúzussal. A per során a vádlottat 7 év börtönbüntetésre ítélték, majd harmadolással 5 év múlva szabadult. A család élete azonnal összeomlott, és az íróvá cseperedő gyerekek később regényeikben próbálták feldolgozni a történteket.

A kötet bemutatásán részt vett Hal Melinda klinikai szakpszichológus, aki a Tanuláskutató Intézet kutatásvezetője, aki a könyv előszavát is írta. A szerző beszámolt a kutatás során tapasztalt nehezítő tényezőkről, és kifejtette, hogy a könyv célja az igazság felszínre hozása és az érintettek gyógyulásának elősegítése.

Lepold Andrea elárulta, hogy a könyv a Kristóf Ágota-kultusz ellenpontjaként is szolgálhat, és reményei szerint segíthet az áldozatoknak és leszármazottaiknak a folyamatban lévő gyógyulásban. A kötet külföldi megjelenése is terítéken van, és az írónő azt reméli, hogy objektíven láttatja majd Kristóf Ágota művészi hagyatékát.

A "A Nagy Füzet kísértetei" egy sorsdöntő pillanatot rögzít a magyar irodalom és történelem sötét epizódjában, miközben figyelmet fordít az áldozatokra és azokra, akik még mindig küzdenek a tragédia okozta sebekkel.