Izgalmas beszélgetésnek adott otthont a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az érdeklődők Mező Gábor, dokumentumfilmes segítségével nyerhettek betekintést a politikai pszichiátria sötét múltjába. A filmes szakember Elsüllyesztve című legújabb dokumentumfilmje alaposan bemutatja a Kádár-korszak pszichiátria rendszerét. Mit jelent a politikai pszichiátria valójában? Mi a különbség a politikai pszichológiához képest? Hogyan alkalmazhatjuk utóbbit változó világunkban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők. Mező Gáborral Hal Melinda, klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója beszélgetett.

Az Elsüllyesztve című film Szépvölgyi Aliz hagyatékát mutatja be, története filmes elemekkel tűzdelt szimbóluma annak a kornak, amelyben feltételezések szerint 15.000 ember élt elmeszociális otthonokban. Közöttük a politikai berendezkedés ellenzői, azon „törvényen kívüliek”, akik nem hódoltak be a rezsimnek. A film az elektrosokk terápiát emeli ki, annak nem szakszerű korabeli alkalmazását. A beszélgetés azt is egyértelműsíti, hogy a pszichiátria és mentális egészségtudományok esetén fejlődött a bioetika, a humánum került előtérbe. Ma már elképzelhetetlenek a hasonló történések.

Szeretem a nehéz témákat, azonban ebben kifejezetten nehéz volt az adatgyűjtés. Kevés volt a dokumentum, amelyből dolgozhatunk – mondta Mező Gábor. Hal Melinda szerint a magyar társadalom még nem nézett kellőképpen szembe a 20. század örökségével, és a politikai pszichiátria vagy pszichológia témaköre is az erősen tabusított témák közé tartozik. Hozzátette: a traumák feldolgozásánál kulcsfontosságú, hogy szembenézzünk velük, és kibeszéljük a gondokat. A verbalitás hatékony első lépés lehet.

A Tanuláskutató Intézet eseményén elhangzott, hogy – a kevés írásos dokumentum mellett – az idő előrehaladtával egyre nehezebb volt a szemtanúkat is megszólaltatni. Egyrészt azért, mert már kevesen élnek közülük, másrészt pedig nem is beszélnek erről az időszakról szívesen – jegyezte meg Mező Gábor.

Hal Melinda úgy véli, Szépvölgyi Aliz mai szóhasználattal élve valóban klinikai figyelmet igénylő szimptómákat produkált, amelyeket kezelni kellett, de ennek nem az elmegyógyintézetbe zárás lett volna a módja. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek során a szakmai protokoll és eljárásrend rendkívül sokat változott, így manapság a filmben látottak már nem történhetnek meg. Innovatív módszerekkel felvértezett, felelős szakembereket képzünk Magyarországon. 

Abban mind Hal Melinda, mind Mező Gábor egyetértett, hogy az Alizhoz hasonló eseteket egyenkén kell vizsgálni, nem lehet az egész orvostársadalmat felelőssé tenni a történtekért, hiszen akkoriban sok szakember a megfélemlítés áldozata volt. A kollektív bűnösség elvét el kell utasítani, ugyanakkor a szakmai és társadalmi traumafeldolgozást erősíteni szükséges.