A Tanuláskutató Intézet Workplace Research and Learning Development (WoRLD) csoportja a szervezeti kontextus és munkahelyi tanulás kapcsolatának vizsgálata során olyan érdekes felfedezésekre bukkantak, amelyek talán kevésbé ismertek, de kritikusak a szervezeti fejlődés és a munkahelyi tanulás szempontjából.

Tanulási Modellek Alakulása: Tanulmányaink azt mutatják, hogy a munkahelyi tanulás során a munkavállalók olyan sajátos tanulási modellek mentén fejlesztik szakmai kompetenciáikat, amelyek meghatározzák, hogy hogyan értelmezik a körülöttünk lévő világot, és hatással vannak döntéseinkre és viselkedésünkre.

Társas Tanulás Dinamikája: A tanulási modelleket számos tényező befolyásolja (lásd pl. hiedelmek, motivációs bázisok, önreguláció), melyek közül érdemes kiemelten kezelni a munkahelyi tanulás során kialakuló együttműködések dinamikáját, azt, hogy a résztvevők miként osztják meg tudásukat és tapasztalataikat egymással, és hogyan építik egymás tanulását.

Diverzitás és Tanulás: A különböző szakterületű és kulturális hátterű munkatársak eltérő perspektívákkal járulhatnak hozzá a problémák megoldásához, a tanuláshoz és a szervezeti fejlődéshez. A kulturális és szakterületi diverzitás különösen erős pozitív kapcsolatot mutathat a felmerülő problémák gyors megoldásával, az új eljárások kifejlesztésével, a kidolgozott új tudások innovatív jellegével. A szervezetek, amelyek támogatják az interdiszciplináris tudásmegosztást, gyakran kreatívabbak és innovatívabbak is.

Technológia és Munkahelyi Tanulás: Az új technológiák, például tudásmegosztó platformok, a virtuális valóság és mesterséges intelligencia, meghatározóak lehetnek a munkahelyi együttműködő tanulás jövőjében. Ezek a technológiák lehetővé teszik az interaktív és egyéni tanulási élményeket olyan kombinációját, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottunk.

Érdekel mélyebben a tanulás és a munkahely kapcsolata? Olvass bele a WoRLD kutatócsoport Tudásmenedzsment c. peer review folyóiratban megjelent tanulmányába: Tóth-Pjeczka Katalin, Antoni-Alt Petronella - A Munkahelyi Tanulást Támogató Szervezeti Környezet (https://journals.lib.pte.hu/.../article/download/6569/6229)

https://btk.pte.hu/hu/hfmi/tudasmenedzsment